Eerder dit jaar meldde het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) al een diefstaldaling van 9,5% van personenauto’s. Wij analyseerden de meest recente CBS-cijfers en brachten de activiteiten van het dievengilde in 2020 zowel landelijk als regionaal in kaart. Wat blijkt? In 2020 zijn er gemiddeld 3,2% minder diefstallen van motorvoertuigen geweest. Ook nam diefstal uit en vanaf motorvoertuigen met 6,7% af. Goed nieuws: ook brom-, snor- en fietsen werden minder gestolen in 2020 (6,9%). Ondanks de gemiddelde landelijke afname van deze diefstallen, zijn er ook provincies en gemeenten waarin juist sprake was van een toename. Wat te doen bij diefstal uit of vanaf je voertuig of nog erger: je hele voertuig wordt gestolen?

Verzekering en vergoeding bij diefstal en inbraak
Wat te doen bij diefstal? Meld diefstal van een voertuig bij de politie en de verzekeraar. Motor- en bromvoertuigen moeten worden verzekerd met minimaal een WA-dekking, maar diefstal van jouw voertuig is pas verzekerd met een WA + beperkt casco– en allriskverzekering. Wel moet er soms eerst eigen risico worden betaald. Met een motor- of autoverzekering met enkel een WA-verzekering geldt er helaas geen dekking. Sommige verzekeraars keren alleen een vergoeding uit als er bijvoorbeeld een beveiligingssysteem aanwezig is. Deze informatie staat in de polisvoorwaarden. Lees deze dus goed door!

Schade claimen bij diefstal heeft meestal (gelukkig!) geen invloed op de no-claimkorting en schadevrije jaren. Bij inbraak is er vaak ook sprake van dekking bij minimaal een WA + beperkt casco-dekking. In tegenstelling tot de verzekering voor motorvoertuigen, is een fietsverzekering niet verplicht. Binnen de fietsverzekering is diefstal doorgaans standaard verzekerd. Wel moet de fiets zijn voorzien van een ART-goedgekeurd slot.