De pandemie: de auto staat vaker stil dan ooit, we maken minder ongelukken én claimen minder schade. Daar merken we vast iets van terug in onze verzekeringspremie, toch? Helaas, optimisten komen van een koude kermis thuis: de autopremie gaat bij de meeste verzekeraars niet omlaag. Toch hoor je om je heen geluiden van mensen van wie de premie wel omlaag is gegaan. Maar waarom gaat mijn verzekeringspremie niet omlaag? En misschien nog wel belangrijker: waarom gaat de autopremie van mijn buurman wél omlaag?

Moet die verzekeringspremie omlaag of niet?
Door de pandemie zitten we met zijn allen voornamelijk thuis. Het aantal schadeclaims is het afgelopen jaar dan ook flink afgenomen. Vorig jaar mei merkte Voogd & Voogd al een daling van 25% van het aantal schadeclaims, zo blijkt uit ons onderzoek. Ook andere autoverzekeraars zien in het tweede kwartaal van 2020 de geclaimde schade met gemiddeld 31% afnemen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Een hele hoop minder schadeclaims; dan kan die verzekeringspremie ook wel omlaag, toch? Helaas is dit iets makkelijker gezegd dan gedaan. Een autoverzekeraar keert een vergoeding voor kosten waar jij en andere verzekerden voor verzekerd zijn. Deze kosten worden betaald met de verzekeringspremie die we betalen. Als we allemaal minder schade rijden, zijn er dus minder kosten gemaakt. Een logisch gevolg zou zijn dat de verzekeringspremie dan ook omlaag zou gaan. Volgens expert autoverzekeringen Arno Baas hebben veel verzekeraars hun premie niet verlaagd omdat pandemie geen structurele veranderingen in het autorijden meebrengt. Er wordt verwacht dat we op korte termijn weer zoals vanouds gaan rijden. Dit zou betekenen dat een verlaagde premie dan na een korte tijd weer flink verhoogd zou moeten worden. Deze verhoging vindt dan plaats om een stijging in schades en eventuele verliezen door de lagere premie van het afgelopen jaar te dekken. Zo’n flinke premiestijging is zowel de verzekeraar als voor jou als consument geen pretje.